organon

O projektu - cíle

Hlavním cílem projektu je seznámit vyučující úvodních kurzů logiky na vysokých školách České a Slovenské republiky s dostupným didaktickým softwarem pro výuku logiky, zmapovat jejich zájem o tento typ pomůcek, zkonzultovat s nimi jejich zkušenosti s používáním tohoto softwaru včetně návrhů pro další vývoj didaktických pomůcek tohoto typu. Za tím účelem bude uspořádán v srpnu 2006 v Olomouci čtyřdenní seminář věnovaný metodice a didaktice těchto kurzů, na jehož základě pak bude vydán sborník s ukázkami na CD-ROMu. Seminář naváže na tradici seminářů Organon, které v minulosti pořádala katedra logiky FF-UK v Praze s podporou Vzdělávací nadace Jana Husa.


V rámci semináře budou představeny v co nejširším měřítku různé didaktické softwary a webové aplikace, které byly navrženy pro potřeby kurzů logiky a jsou již různým způsobem publikované, dostupné na internetu nebo se teprve vyvíjejí na různých univerzitách. Důležité je, že se účastníci semináře budou moci seznámit s celou škálou dosud zpracovaných didaktických materiálů tohoto typu včetně praktických ukázek a výměny zkušeností z jejich užívání při výuce. Účelem bude nejen shromáždění dostupného softwaru tohoto typu, ale především jeho aktivní prezentace, pokud možno samotnými autory. Do jaké míry bude možno účastníkům prezentovaný software poskytnout k trvalému užívání, závisí na autorských právech.

Druhým důležitým cílem semináře je zmapovat zájem vyučujících o tento didaktický software. Na základě jejich připomínek, zkušeností a námětů bude možné stanovit kritéria pro další vývoj pomůcek tohoto typu, přizpůsobit vyvíjený software daným potřebám, popřípadě rozhodnout, které z nich by bylo vhodné připravit k širší implementaci, například překladem či doplněním příslušného uživatelského prostředí.

Pedagogická veřejnosti bude o tomto typu didaktického softwaru informována prostřednictvím sborníku příspěvků z tohoto semináře, ve kterém budou prezentovány jednotlivé druhy didaktických softwarů a jejich metodiky včetně ukázek na CD.

Výsledky semináře budou vyhodnoceny a kvantifikovány pro potřeby dalšího vývoje softwarových pomůcek pro výuku logiky, pro jejich překlady a implementaci.

O projektu
Úvodní stránka