organon

O projektu - předpokládaný další vývoj řešené problematiky

Předchozí semináře Organon jasně prokázaly svou užitečnost, neboť poskytly prostor pro získání a výměnu zkušeností z výuky logiky pro různé obory na univerzitách České a Slovenské republiky, což se přirozeně odrazilo i ve výuce vyučujících, kteří se těchto seminářů účastnili. Stejný dopad se předpokládá i v případě tohoto semináře. Na rozdíl od dřívějších by však měl být zaměřen monotematicky a sice na možnosti využití didaktického softwaru a webových aplikací pro výuku logiky. Vzhledem k proměnám, jimiž v poslední době prochází naše vysoké školství, se ukazuje, že využívání pomůcek typu se stává nezbytností. Je to způsobeno nárůstem počtu studentů i zvyšujícím se podílem dálkově studujících.




Seminář by měl mít do budoucna několikerý efekt:
  • V rámci sestavování programu budou v širokém měřítku shromážděny informace o dostupném či teprve vyvíjeném didaktickém softwaru pro výuku logiky. Přehled těchto softwarů publikovaný ve sborníku a na webových stránkách semináře zpřístupní informace o něm a odstraní časově náročné vyhledávání a tím zjednoduší jeho další zavádění do výuky.

  • Prezentace nejdůležitějších typů těchto softwarů samotnými autory nebo alespoň vyučujícími, kteří jej při výuce již používají pomůže vyučujícím zorientovat se v nabídce softwaru tohoto druhu, vyměnit si zkušenosti s jeho používáním a zvolit si takový, který by nejlépe vyhovoval potřebám jejich kurzu.

  • Na druhou stranu tato prezentace umožní autorům těchto softwarů konzultovat s potenciálními uživateli jejich připomínky a usměrnit tak další vývoj pomůcek tohoto typu. Konkrétně software vyvíjený na katedře filosofie FF ZČU bude představen po zkušebním provozu ve výuce právě za účelem konzultací s vyučujícími, aby mohla navázat další etapa jeho vývoje a sice vytvoření vhodného uživatelského prostředí pro vyučující, popř. další rozšíření jeho funkcí.

  • V případě zahraničních softwarů by mělo být rozhodnuto, které z nich stojí za vytvoření české verze a širší zavedení do praxe. V tomto směru již byla zahájena předběžná a nezávazná jednání ve věci autorských práv.

  • Vzhledem k tomu, že softwarové a podobné pomůcky pro výuku, především v oblasti elektronických testů a zkoušení studentů, se v poslední době vyvíjejí značně živelně, umožní setkání tohoto druhu vzájemný kontakt, navázání spolupráce v této oblasti a odstranění duplicit.
O projektu
Úvodní stránka