Organon VII - NIHIL NOVI

Námět na výuku logiky pro studenty filosofie

Tomáš Holeček
Filosofický modul FHS UK v Praze
holecek@ojrech.cz

S ohledem na obvyklé problémy výuky logiky pro studenty filosofie nabídnu kombinaci
  • výkladu logické stavby Principia Mathematica s předvedením a výcvikem dokazovacích dovedností a
  • komentované četby Aristotelova spisu O vyjadřování.
Cílem takového dvousemestrového kurzu v současnosti přednášeného v rámci profilových seminářů Filosofického modulu na FHS UK je ukázat studentům filosofie společné principy logické práce v tradiční i moderní logice.
Ze zakládajícího spisu moderní logiky Bertranda Russella a Alfreda North Whiteheada Principia Mathematica navrhnu vyložit výběr primitivních idejí z kapitol 1 až 14. Výklad zahrnuje i vysvětlení původní teorie typů a neúplných symbolických výrazů. Důraz přitom bude kladený na principy práce se symbolickými výrazy, především na jejich skládání.
Z klasického a ve filosofii neobyčejně vlivného Aristotelova spisu O vyjadřování navrhnu vyložit výchozí stanovení idejí z kapitol 1 až 6 s důrazem opět na principy skládání a rozkládání. Dále navrhnu vyložit autorovo předvedení především složených výroků z kapitoly 10, což umožní kromě obvyklého srovnání s kvantifikátory moderní logiky i nalezení společných principů logické práce.
V příspěvku budu na závěr komentovat smysl takové výuky pro studenty zaměřené na filosofii a uvedu důvody, které mne vedly k uvedenému návrhu. Tento návrh bude ale ostatním předložený jen k promyšlení a uvážení; nemyslím, že by se zmíněný dvousemestrový kurz měl stát modelovým příkladem.


Abstrakt

Prezentace

Článek ve sborníku

Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky.

© KFI 2024