Organon VII - NIHIL NOVI

Využití herní sémantiky pro úvodní kurz logiky

RNDr. Ondřej Majer, CSc.
Katedra filosofie FP TUL v Liberci
ondrej.majer@tul.cz

Logika byla ve svých počátcích rozvíjena v rámci umění argumentace, mimo jiné jako jako prostředek k obhajobě nějakého stanoviska mluvčího v polemice, dialogu, diskusi. Moderní teorii logických her je z tohoto hlediska možné chápat jako návrat ke kořenům. Její vznik je spojen se jménem Paula Lorenzena, který krátce po vzniku formální teorie her (datované vydáním slavné knihy, von Neumanna a Morgensterna Theory of Games and Economic Behavior, 1944) přišel s její aplikací v logické sémantice.
Základním rysem herních sémantik je, že chápou verifikaci platnosti/pravdivosti určité logické formule jako hru (`formalizovanou polemiku`) dvou hráčů (Verifikátora a Falsifikátora) s pevnými pravidly danými logickou strukturou dané formule a vlastnostmi příslušného logického kalkulu. Daná formule je z hlediska herní sémantiky platná /pravdivá, pokud v příslušné logické hře existuje vítězná strategie pro Verifikátora.
Cílem příspěvku je diskuse o možnostech využití herní sémantiky jako alternativy ke standardnímu výkladu klasické logiky v rámci úvodních kurzů.


Abstrakt

Prezentace

Článek ve sborníku

Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky.

© KFI 2024