Organon VII - NIHIL NOVI

Jak automaticky vyhodnocovat správnost formalizací věty z přirozeného jazyka do PL1

Martina Číhalová, Marek Menšík, Vít Schuster, Lukáš Vích
Katedra informatiky FEI VŠB-TU v Ostravě
m.tina.cihal@gmail.com; mensikm@gmail.com

Cílem příspěvku je představení problematiky automatizace formalizace vět z přirozeného jazyka do jazyka predikátové logiky prvního řádu (PL1). Za účelem zobecnění a možnosti automatizovaného vyhodnocení správnosti byla vytvořena empirická studie1) na vzorku 38000 studentů. Na jejím základě bylo vybráno 19 chyb, které při formalizaci vznikají nejčastěji.
Výsledná aplikace porovnává vzorovou formuli s formulí vypracovanou studentem a aplikuje algoritmus, který vyhodnotí míru podobnosti.
Program každé sledované chybě přiřazuje ohodnocení z intervalu <0; 1>. Součet koeficientů všech chyb se po porovnání vrací v podobě desetinného čísla, které určí, na kolik procent je řešení správné. Aplikace je interaktivní v tom smyslu, že váhu každé chyby může kantor zvolit samostatně na základě svých zkušeností.
Pro naši vzorovou implementaci byl vybrán jazyk C# na platformě .NET.

1) D Barker-Plummer, R Cox, R Dale and J Etchemendy [2008] An Empirical Study of Errors in Translating Natural Language into Logic. In Proceedings of the 30th Annual Meeting of the Cognitive Science Society, 23-26 July 2008, Washington DC, USA.


Abstrakt

Prezentace

Článek ve sborníku

Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky.

© KFI 2024